[...] wytrenowane na 4:20 półmaraton i chcesz w połowie rzucić się na 4:10 (wtedy średnia 4:15 i masz 90" w półmaratonie) to musisz uważać. Treningu i miesni nie oszukasz i oby kwas mlekowy Cię nie unieruchomił. To ryzykowne posunięcie, ale możesz spróbować czegoś na bazie kofeiny (guarany). Do tego szot magnezowy w razie problemów ze skurczami. [...]
[...] żeby ten art przenieśc..A Tobie sie to nie podoba..Chłopie,nie bede właził nikomu w pupe... Dajcie bolsa komuś komu na nim zależy-misoo?On nie wiedział co to sa ****a zakwasy!Pisał że to kwas mlekowy-wyjaśniłem mu pare kwestii wjego niegdys podwieszonym poście.Pol4eciłem mu zapytać sie w Olimpie,i tak zrobił.I sie przekonał.Prosze-bold-wie [...]
[...] podczas każdego wysiłku, co umożliwia dłuższy, bardziej intensywny trening 2) Przyspieszona regeneracja mięśni 3) Mniejsze zmęczenie i uczucie dyskomforty potreningowego (kwas mlekowy wytwarza się z powodu niedotlenienia mięśni, o którym możemy zapomnieć stosując EPO ...zatem bardzo polecam i zaczynam szukać preparatów. Jak tylko znajdę i [...]
Cześć ! Zakwasy są zawsze wtedy , gdy np. zmieniasz coś w treningu - robisz jakieś nowe ćwiczenia. To , że nie masz zakwasów nie znaczy , że mięśnie nie rosną - utarło się już , że jak nie ma zakwasów to nie ma efektów - to bzura ! Kwas mlekowy kumuluje się w mięśniu po zbyt intensywnym treningu, po przetrenowaniu mięśnia itp.Nie sądzę , że jest [...]
Ja mam to samo i dzisiaj np. kupilem w aptece masc z mocznikiem bo przeczytalem ze niektorym to pomaga, jak nie chce Ci sie isc do lekarza po recepte na samorobna to mozesz kupic gotowa. Ja taka kupilem dzisiaj-nazywa sie Cerkoderm i ma 15% mocznika i kwas mlekowy, kosztuje 16.90 ;) Pozdro
Zakwasy to tak zwane DOMS. Ból porozrywanych włókienek mięsniowych. Kwas mlekowy podrażnia je dodatkowo. Skoro boli, to znaczy że albo trening ył za mocno, albo regeneracja zła (albo to i to)
[...] za naszą siłę. Głównym źródłem energii nie jest oddychanie komórkowe, lecz glikoliza zachodząca w cytoplazmie i fosforylacja oksydacyjna w mitochondriach (znany wszystkim kwas mlekowy powstaje właśnie w skutek glikolizy beztlenowej). W włóknach typu IIA (FTa) zachodzą oba te procesy, a w włóknach typu IIB (FTb) tylko pierwszy z nich. Trening [...]
Jeśli czujesz lekkie zakwasy to jest ok. Kwas mlekowy powstaje podczas wysiłku fizycznego gdy organizm nie jest dobrze dotleniony. Jeśli czujesz cokolwiek to jest ok i wcale się tym nie przejmuj.
Na zakwasy jezeli chodzi o odzywianie to PODSTAWA -> Duzo wody (Woda wyplukuje kwas mlekowy z miesni, no i dobrze nawodnione komorki maja lepszy metabolizm i lepiej fukncjonuja. Ale to tak w skrocie, bo woda to dlugi temat ) BIALKO - no, ale to wiadomo. Bez bialeczka regeneracja jest mierna. -=()=-Red : "Nasze Zdjęcia"-=()=- -=()=-1 [...]
Na bol po treningu sklada sie wiele czynnikow. Zakwasy jako pojecie medyczne nie wystepuja na nastepny dzien, kwas mlekowy nagromadzony w miesniach po wysilku ulega dyfuzji do krwi w ciagu okolo 3 godzin, jesli dobrze pamietam. Bol miesni nastepujacy na nastepny dzien jest skutkiem uszkodzenia wlokien miesni podczas cwiczen. Mozna go zlagodzic na [...]
Studies by Tabata, Tremblay and others have explored the effectiveness of this method compared to traditional endurance training methods. A study by Gibala et al. demonstrated 2.5 hours of sprint interval training produced similar biochemical muscle changes to 10.5 hours of endurance training and similar endurance performance benefits. According [...]
Zakwasy i ból ,o którym piszecie to 2różne rzeczy.Ten ból to wynik uszkodzeń włokien mięśniowych.Włókna uszkodzone nadbudowują straty i tak rosną.A kwas mlekowy znika już zwykle po kilku,kilkunastu godznach.A przecież ból dokucza nam dłużej.
Wydolność przyjdzie z czasem. Tu nie chodzi o glikogen tylko o kwas mlekowy zalewający mięśnie. Z czasem organizm znosi o wiele większe zakwaszenie zachowując zdolnośc do kontynuowania wysiłku.
[...] w optymalnym przedziale jego zużycie spada na korzyść tłuszczu. Kiedy przy wysokim obciążeniu w wyniku beztlenowego zużycia glukozy we krwi pojawia się w większej ilości kwas mlekowy, kończy się spalanie tłuszczu. Jest to tzw. próg mleczanowy. Można go podnosić ćwicząc na tej granicy, ale do tgo celu trzeba mieć stale kontrolowane pH krwi. [...]
[...] w miesniu pod postacia polimeru - glikogenu. Na jego zasoby w miesniu ma wplyw sklad pozywienia. Ubocznym produktem omawianej fazy przemian metabolicznych jest niestety kwas mlekowy. Zwiazek ten znany jest kazdemu trenujacemu pod postacia zakwasow. Charakterystyczne palenie w miesniu, pojawiajace sie podczas intensywnego wysilku, i w koncu [...]
Z przetrenowaniem to niemożliwe bo mialem tak 2 razy, przy expandzie też natychmiast zaczely sie zakwasy mimo ze przygotowawalem sie dobre 3 miesiace ostro do zawodów, teraz to sie powtarza, przed expadem było tak: pn klatka biceps, wt triceps plecy śr barki brzucz nogi czw wolny pt klatka biceps ... po expandzie było tak:pn klatka biceps, [...]
[...] lub większym stopniu) chyba większość naszych mięśni, podczas biegu sprinterskiego ktory jest ogromnym wysiłkiem dla naszego organizmu, z powodu "głodu tlenowego" kwas mlekowy ktory powstaje podczas spalania glukozy nie może zostać dalej przekształcony i gromadzi się w mięśniach co z kolei powoduje tzw. "zakwasy" ale sam bol [...]
W kwestii wyjaśnienia - popularne zakwasy, to ból wywołany mikrourazami włókien miesniowych i stanu zapalnego jaki się tam wywołuje. To normalna reakcja fizjologiczna która wywołuje odpowiedź anaboliczną organizmu (usunięcie stanu zapalnego i wzmocnienie mięśni). Kwas mlekowy czujemy podczas wykonywania długich serii ćwiczenia (pieczenie mięśni) [...]
Ja i tak nie moge pic mleka bo nie toleruje laktozy Poza tym i tak polecalbym rozrabianie odzywek na wodzie a nie na mleku ze wzgledu nawet na te niewielkie ilosci tluszczu oraz na kwas mlekowy i inne, szcegolnie po treningu